Visgraat Vloeren: hoge kwaliteit en scherp geprijsd

Visgraat vloeren zijn al eeuwenlang een populaire parketoptie. Naast de onovertroffen stabiliteit en stevigheid van houten vloeren en de weerstand tegen vocht en slijtvastheid van parketvloeren, is visgraat populair vanwege zijn unieke schoonheid en sfeervolle patroon. Een visgraat vloer is geschikt voor bijna elke plaats en is een optie en oplossing voor bijna elke smaak. Visgraat Vloer Specialist is al 27 jaar gespecialiseerd in het leveren en leggen van visgraat vloeren in diverse houtsoorten. Zo is er voor iedere specifieke wens een ideale visgraat vloer beschikbaar.

 

Kenmerken van visgraat vloeren

Het visgraatpatroon is een geometrische rangschikking van rechthoeken, genoemd naar een gelijkenis met de goed gedefinieerde botstructuur van de haring. Visgraatpatronen in vloeren zijn meestal rechthoeken, maar kunnen ook parallellogrammen zijn. De randlengteverhoudingen zijn meestal 2:1, en soms 3:1, maar de lengte van het stuk is gemakkelijk aanpasbaar, afhankelijk van de gewenste esthetiek van je vloer. De visgraatstijl is geïnspireerd op het uiterlijk van ingewikkelde metselwerkontwerpen van eeuwenoude kerken en andere voorname structuren. Met een hoekige draai van hardhouten planken creëert het visgraatvloerpatroon geometrische ontwerpen om interessante details te geven en de aandacht op de vloer te vestigen, waardoor de sfeer van het ruimteontwerp wordt verhoogd.

De oorsprong van dit prachtige product

Het prachtige visgraatpatroon is gebruikt op tal van belangrijke punten in de geschiedenis, van wegontwerp tot sieraden. De wegen in het Romeinse Rijk, werden bijvoorbeeld allemaal aangelegd met behulp van visgraatmetselwerk patronen. Juwelen met sterke visgraat accenten werden zelfs opgemerkt tijdens de studie van de oude Egyptenaren. Het gebruik van visgraat voor houten vloerpatronen kwam echter pas veel later voor. 

In de late jaren 1600 werden marmeren vloeren, die veel onderhoud vergen, vervangen door het eerste type parketvloer, parket de Versailles genoemd. Visgraat vloeren werden kort daarna ontworpen om het uiterlijk van het oude metselwerk na te bootsen dat gebruikt werd om iconische kerken en andere gebouwen te creëren. De rijke geschiedenis van het visgraatpatroon voor houten vloeren maakt het een tijdloze keuze voor zowel particuliere als commerciële gebouwen.

Veelgebruikte houtsoorten

Er zijn veel verschillende soorten hout die je kunt gebruiken om je perfecte vloerindeling te creëren met behulp van de visgraatstijl. Elk hardhoutmateriaal heeft zijn eigen houtnerf en kleuruitdrukkingen, dus het is zeker de moeite waard om de opties te kennen waaruit je kunt kiezen. Veelvoorkomende, hoogwaardige hardhoutsoorten die het beste werken met visgraatmotieven zijn onder andere: 

• Wit eiken 
• Rood Eiken 
• Afzelia
• Notenhout

visgraat vloeren
visgraat vloeren
visgraat vloeren
visgraat vloeren

Verschillen tussen Chevron en visgraat stijlen

Ondanks de rijke geschiedenis van visgraat vloeren worden ze nog steeds vaak verward met chevronstijlen. In tegenstelling tot meer ingewikkelde parketvloer ontwerpen, zijn de visgraat- en chevronvloeren voorzien van kleine rechthoekige hardhouten planken van dezelfde grootte in het hele ontwerp. De planken zijn 90 graden naar elkaar gedraaid om een verspringend pijlpatroon te creëren. Het patroon is lijkt op de botten van een haring, een vis die gemakkelijk te vinden is in ondiep tot diep zeewater. 

Het belangrijkste verschil tussen visgraat en chevron is de snijhoek aan de uiteinden van elke plank. Visgraatvloeren hebben een rechte rand om het verspringende patroon te creëren, terwijl een schuine rand voor de chevronvloeren ervoor zorgt dat het ontwerp een recht punt volgt voor elke rij hardhouten planken. De minder stijve structuur van het visgraatpatroon leent zich goed voor het gebruik van twee contrasterende hardhoutsoorten om de vloer nog mooier te maken.

Eikenhout: QFQ, Premier, 1 Bis of Rustiek eiken

Sortering Rustiek

Rustiek: Sortering waar kleine tot grote noesten in voor komen, daarnaast kan er kleurverschil zitten in het hout. Heeft geen kieren of gaten in de plank. Voor een rustieke en intense uitstraling.

Moderne lay-outs met behulp van het visgraat patroon

Naast het gebruik van contrasterende kleuren om het visgraatmotief te intensiveren, zijn vloerontwerpers begonnen met het toevoegen van andere moderne accenten om dit ontwerp nog mooier te maken. Veel van de moderne accenten hebben betrekking op het gebruik van beits om de nerven van het hout te accentueren of het geheel te bedekken. Als je er de voorkeur aan geeft om de houtnerven te accentueren, overweeg dan het gebruik van een getinte beits om het oppervlak van je houten visgraat vloeren op te fleuren. Je kunt ook kiezen voor een donkere beits om de houtnerf te verbergen.

Onderhoud en patronen

Al deze houtmaterialen hebben de kracht die nodig is om in goede conditie te blijven tijdens decennia van intensief gebruik. Slechts een minimale hoeveelheid onderhoud en zorg is meestal nodig om dit hout in uitstekende conditie te houden. Je kunt één houtsoort nemen of kiezen voor meerdere contrasterende kleuren en patronen om de esthetische waarde van je visgraat vloer te maximaliseren. De contrasterende materialen kunnen dit iconische vloerpatroon een persoonlijk tintje geven wat het eigen maakt. Met gebruik van een één soort hout, krijg je een meer traditionele look en feel van een tapis visgraat vloeren.

Waar past het visgraatpatroon het beste?

Over algemeen is dit een kwestie van persoonlijke smaak, voorkeuren en eisen. Mensen hebben de neiging om te denken dat deze vloer optie vooral geschikt is voor grote gebieden, vanwege het aantrekkelijke patroon. Ze denken dat het de ruimte kleiner laat lijken, maar dit is niet waar. Het visgraat patroon is klassiek en zeer universeel, het past overal en kan een aanvulling zijn op elke ruimte, ongeacht de afmetingen. Je creativiteit en voorkeuren zijn de enige beperking. Het maakt niet uit wat je persoonlijke stijl en interieur smaak is, houten visgraat vloeren zien er geweldig uit. Het past bij een klassiek design, traditionele stijl en industriële twist, maar ook bij meer bijzondere en excentrieke stijlen. De look en uitstraling van visgraat vloeren zijn ook afhankelijk van de gekozen kleur en afwerking.

visgraat vloeren showroom